Μια απάντηση στα παραμύθια τους…

«Κάποιοι έχουν ανακαλύψει το συγκεκριμένο θέμα για να έχουν μια αντιπαράθεση με την δημοτική αρχή….» δηλώνει ο Δήμαρχος Γαλατσίου σε πρόσφατη ραδιοφωνική εκπομπή.

Και, περιγράφοντας αναλυτικά το σχέδιό του για μετατροπή του πάρκου Ηνιόχου σε υπόγειο πάρκινγκ, ισχυρίζεται πως … δεν τίθεται τέτοιο θέμα

Είναι ο τρίτος κατά σειρά Δήμαρχος που μεθοδεύει την παράδοση του πάρκου στο τσιμέντο και τα κέρδη των εργολάβων. Τώρα, στην αναμπουμπούλα, που ασύδοτοι ξεκοιλιάζουν το Γαλάτσι και καταπίνουν κάθε σπιθαμή ελεύθερου χώρου, κάθε δέντρο και δεντράκι, με το Δήμο να παρακολουθεί αμέτοχος.

Θέλουμε να «θυμίσουμε» στο Δήμαρχο:

Καμία υπόγεια κατασκευή δεν αντέχει στατικά τα 3-4 μέτρα βρεγμένο χώμα που χρειάζονται τα ψηλόκορμα δέντρα για να ριζώσουν και ν’ αναπτυχθούν. Ούτε καν γκαζόν δεν αντέχει, γιατί κι αυτό χρειάζεται μεγάλες ποσότητες νερού. Μονάχα ζαρντινιέρες και λουλουδάκια. Οι «υποσχέσεις» πως πάνω απ’ το πάρκινγκ θα γίνει πλατεία με δέντρα και … παιδική χαρά, είναι ψεύτικες και παραπλανητικές.

Ακόμα και οι αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας αναφέρουν πως:

  • Οι κοινόχρηστοι χώροι πρασίνου είναι το εντελώς απαραίτητο για την υγεία των ανθρώπων υποκατάστατο του φυσικού περιβάλλοντος μέσα στον αστικό ιστό και η διατήρησή τους αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για την προστασία της ποιότητας ζωής στην πόλη.
  • Χώρος χαρακτηρισμένος ως χώρος πρασίνου-πλατείας δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιηθεί σαν υπόγειος χώρος στάθμευσης, γιατί αυτό περιορίζει ουσιωδώς την κύρια χρήση του και εμποδίζει την απόλαυση του πρασίνου από το κοινό. Αντίθετα, η αυξημένη κίνηση οχημάτων που προκαλεί, αναιρεί τη βασική πολεοδομική λειτουργία του χώρου πρασίνου.

Σύμφωνα με μελέτη που έκανε ο Δήμος επί Τσίρου, δηλ. 15 χρόνια πριν, στο πάρκινγκ θα μπαινοβγαίνουν 400 αυτοκίνητα την ώρα. Φαντάσου το θόρυβο, την κυκλοφοριακή επιβάρυνση, και κυρίως το καυσαέριο! Ποιος/ποια θα καθίσει σε τέτοια πλατεία και ποιος/ποια θα πάει το παιδάκι του/της να παίξει σε τέτοιο περιβάλλον; Και πόσο θ’ αντέξουν σ’ αυτή τη χαβούζα οι περίοικοι που πρέπει από τώρα να ψάξουν πού θα μετακομίσουν; Και αν λοιπόν κάποιοι ισχυριστούν πως η μελέτη είναι παλιά και οι αριθμοί δεν αντιστοιχούν στην πραγματικότητα να τονίσουμε πως τα πράγματα από τότε έχουν γίνει χειρότερα. Ανά 1000 κατοίκους στην Ελλάδα το 2007 αντιστοιχούσαν 480 αυτοκίνητα ενώ το 2023 περισσότερα από 510.

Ισχυρίζεται ο Γ. Μαρκόπουλος  ότι το παρκινγκ θα είναι δημοτικό και δωρεάν και ότι οι περίοικοι θ’ απαλλαγούν απ’ το χαράτσι της απαλλοτρίωσης. Καλό θα ήταν να σταματήσει να εμπαίζει αυτούς που καλούνται να πληρώσουν, μιας κι ο ίδιος ξέρει καλύτερα απ’ όλους πως τίποτε απ΄ όλα αυτά δεν είναι αλήθεια.

Δεν είμαστ’ εμείς λοιπόν που επιλέγουμε την αντιπαράθεση με το Δήμαρχο. Εκείνος επιλέγει μια ακόμα επίθεση στην ήδη εξαιρετικά υποβαθμισμένη ποιότητα ζωής μας, για την οποία και ο ίδιος ευθύνεται.

Εμείς επιλέγουμε να υπερασπιστούμε ΞΑΝΑ το πάρκο Ηνιόχου: το δημόσιο και πράσινο χαρακτήρα του, ενάντια στα κέρδη των εργολάβων και των επιχειρηματιών εις βάρος της φύσης και της ζωής μας.

Παίρνουμε συλλογικά την κατάσταση στα χέρια μας.

Απρίλιος 2024

Πρωτοβουλία για την υπεράσπιση του πάρκου Ηνιόχου

Ακολουθεί ηχητικό απόσπασμα από την εκπομπή «Μεσημβρινή Ενημέρωση» του Ρ/Σ Αθήνα 9.84 στις 30 Απρίλιου, οπού έκανε ενημέρωση για το θέμα του πάρκου μέλος της Πρωτοβουλίας για το πάρκο Ηνιόχου και καλέστηκε από τον Ρ/Σ να τοποθετηθεί και ο Δήμαρχος Μαρκόπουλος.

Δημοσιεύθηκε στην General και χαρακτηρίσθηκε , , . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.